2013. 02. 24.

Teenage Mutant Ninja Turtles jóslat

Nem szeretem az "én megmondtam..." frázist utólagosan puffogtatni a saját igazam bizonyítása érdekében, és szerencsére most sem kell ezt tennem. Ugyanis már most, jó előre szeretnék egy bátortalan, ám mégis megalapozottnak tűnő jóslatot tenni - méghozzá azt, hogy a 2014-ben várható Teenage Mutant Ninja Turtles sokadik filmes feldolgozása elmondhatatlanul szar lesz!
Kezdeném azzal, hogy a producere Michael Bay. Az a Michael Bay, aki számos, gyerekkorunkból megmaradt kedvencünk emlékének lerombolásában vállalt eddig kisebb vagy nagyobb szerepet. Hogy miért engedik még azt az úriembert kamera közelébe, az nagy kérdés. Talán egyszerűen csak azért, mert a kezei közül kikerült alkotások, legyenek azok bármilyen silányak is, kasszasikereket hoznak. Hogy ezalatt rajongók és moziszeretők tömegeit ábrándítja ki a filmipar egészéből, az már senkit nem érdekel.
Nos, ez a bizonyos Michael Bay, végtelen művészi szabadságánál fogva úgy döntött, a képregény (majd rajzfilm, baba, videojáték, sorozat, filmek, stb.) eredeti címe nem méltó az ő magasztos víziójához. Ennek következtében pedig a várható mozi címe lerövidült az egyszerűbb és a mindennemű mentális képességek nélkül született tinik igényeihez jobban igazodó Ninja Turtles változatra. 
A Művész Úr azonban nem elégedett meg ennyi változtatással. Ó, de nem ám! Az eredeti koncepció is ment a kukába, a címmel együtt. A Teknőcök immár nem holmi radioaktív trutyitól váltak olyanná, amilyenek, hanem egyenesen az űrből érkeztek közénk! Bizony, a reneszánsz nagyágyúi után elnevezett páncélos igazságtevőkre mostantól E.T. távoli rokonaiként kell tekintenünk. Nem csalás nem ámítás! Michael Bay gőzhengere akcióba lendült, és nincs, aki megállítsa!
Akik ismerik a filmeket, pontosabban a filmes feldolgozásokat, ennyi alapján is kitalálhatták már, hogy mivel is állunk szemben. Egy franchise rettenetes, lassított robbanásokkal és amerikai zászlókkal cicomázott kínhalálával, ami a széria rajongóit hetekre súlyos depresszióba taszítja majd, és ami garantáltan számíthat a kritikusok és nézők egyöntetű megvetésére.
Tudhatja ezt maga Michael Bay is. Más magyarázatot ugyanis aligha találunk arra a "telibeszarok mindent" attitűdre, ami a Művész Urat jellemzi. Mert mit hallok döbbenettől elkerekedett szemekkel? A rendező/producer April O'Neil, a széria karakán riporternőjének szerepére nem mást szerződtetett, mint Megan Fox-ot. 
Megan Fox! Mint April O'neil?! Bevallom, többször el kellett olvasnom ezt a mostanra hivatalosan is megerősített hírt ahhoz, hogy egyáltalán felfogjam, amit hallok.
Akik most abban a szerencsétlen helyzetben vannak, hogy halvány lila gőzük sincs arról, mi is a baj ezzel, vagy hogy egyáltalán kikről is beszélek, rajtuk sajnos nem sokat tudok segíteni. Legyen elég annyi, hogy April karakterét nem azért szeretjük, mert jól mutat a képernyőnkön, hanem mert rátermett, intelligens, és úgy összességébe is, egy érdekes valaki. Mindezek filmen történő megjelenítése igényelne némi színészi teljesítményt, aminek Megan Fox sajnálatos módon híván van. De hé! Biztos faszán néz majd ki a feszülős sárga ruciban, amit majd a forgatáson ráaggatnak majd! Másra meg egyébként sincs már igény senki részéről.
Michael Bay egészen biztosan teljes szívből gyűlöli a rajongókat, legyenek azok Transformers, TMNT, vagy bármilyen egyéb fanok. Egyszerűen beteges élvezetét leli abban, hogy a lehető legalaposabban kivégezzen minden forrásművet, ami a keze ügyébe kerül. Köszönjük meg hát neki így előre is a Teknőcök haláltusáját. Szép volt, Michael, alig várom a 2014-es bemutatót! Akkor ugyanis eljön majd a mi időnk - a Payback Time!

6 megjegyzés:

  1. Volt idő, amikor a ninja filmek dömpingje és az azt utánzó gyermekek (főként szem)balesetei miatt a ninja szó tiltólistára került. Akkoriban lett belőlük Teenage Mutant Hero Turtles. A képregény már régóta TMNT címmel megy. (És hagyján, de a képregénykiadó most látogattatja végig Tim Burton marslakóit a birtokában levő franchiseokon: Mars attacks the Ghostbusters, Mars attacks Transformers, Mars attack Teenage Mutant Ninja Turtles stb). Ezek után már nem lepett meg, amit írtál.

    Ama régi tévésorozatok, melyre hivatkozol, mind arra voltak hivatottak, hogy népszerűsítsék a boltban kapható játékfigurákat. A gyerek megnézi a kartont, meglátja szünetben a reklámot (figures sold separately) és már nyaggatja is a szüleit, hogy neki ilyen kell. Aztán mgkapja és a fantáziáját segítségül hívva olyan történeteket kreál, amilyet akar. Mármost Michael Bay ugyanezt csinálja, megvette a figurákat (meg a jogukat is) és olyan történetet csinál, amilyet akar. Csak épp a moziban be is mutatja. És a mai tinik dőlnek befelé, mert fantáziájuk már nincs, meg amúgy is "húdesokpoligon a transformer robot" és "Megan Fox milyen szexi benne".

    Ja, és mert a mai rajzfilmsorozatokat direkt annyira gagyira rajzolják, hogy azután még a legócskább mozifeldolgozás is üdítő látvány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem tudom, hogy Michael Bay tényleg szánt szándékkal tesz tönkre mindent, ami a keze ügyébe kerül, vagy egyszerűen tehetségtelen, esetleg a filmstúdiók első füttyszavára csahos kiskutya módba megy át. De mindegy is.
      Engem csak az zavar, hogy a rajongókban, az ezernyi különböző forrást látva már él egy kép a TMNT-ről. Bizonyos dolgokat kánonnak tekintenek, másokat inkább elfelejtenek, tetszés és beállítottság függvényében. De mégis, amikor azt mondja az ember, hogy TMNT, akkor többségében egy egymáshoz eléggé hasonló kép jelenik meg mindenkiben. Apróbb eltérésekkel, persze, de nagy vonalakban, a főbb pontokon ugyanarra gondolunk.
      Erre jön Hollywood meg M.B., és egy filmmel eltakarítja az útból a franchise-ról a fanokban kialakult képet. Alapvető dolgokhoz nyúl vissza és tekint semmisnek, ezzel pedig tudatosan vagy nem tudatosan, de konfliktust gerjeszt azok között, akik korábbról ismerik a sorozatot, és azok közt, akik most látják majd először életükben. Előre borítékolható a flame war a fórumokon, a Youtube-on meg mindenhol. A kritikusok, akik a régihez "merészelik" majd hasonlítani, persze mind hülyék, mert nincs semmi baj ezzel az újjal. A régiek meg egyébként is kit érdekelnek?! A tízéves kis takonypócok majd megvívják a harcot a stúdiók helyett, mint mindig.

      Törlés
  2. http://spinoff.comicbookresources.com/2013/04/29/michael-bay-insists-his-ninja-turtles-were-never-meant-to-be-aliens/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, a kamugépek elkezdték ontani magukból a PR mocsarat.

      Vicces, mert valahogy kísértetiesen emlékeztet ez az egész balfék sztori a Max Payne 3 fejlesztése körüli mizériára. Ott a rajongók, látva azt, hogy az új fejlesztők Max Payne-ből egy kopasz, szakállas, dagadt csövest csináltak, és az állandó fekete-fehér NY-i helyszínek mentek a levesbe a napos és színes Brazília kedvéért, ugyanígy anyázni kezdtek és szidták a Rockstart, mint a bokrot. És aztán, láss csodát, a fejlesztők a felháborodást látva jó fél évre eltűntek, egyetlen árva infó nem szivárgott ki a készülő játékról. Aztán, mikor a marketing műsor újra elkezdett dübörögni, az előzetes anyagok váratlanul elkezdtek screenshot-okat prezentálni a karakter megszokott jellemzőivel. A fejlesztők meg ártatlan bociszemekkel álltak a kérdések össztüzében, és simán a rajongók képébe hazudták, hogy ők valójában soha nem akartak szakítani a karakter eredeti, a fanok által olyannyira kedvelt jellemzőivel. Egyszerűen csak úgy alakult, hogy a két koncepcióból az első körben pont az került bemutatásra, amitől a sorozat ismerőinek agya egy pillanat alatt eldurrant. Na persze.

      És ha már itt tartunk, a Megan Fox - April cucc is kamu? Mert attól sem volt senkinek sem természetes a mosolya!

      Törlés
  3. Azt én honnan tuggyam? :)

    Majd megmondják, vagy az ellenkezőjét, vagy majd kiderül a moziban. Mint az Oblivionnál írtam, szerintem nagy baj ez az előre hájpolás mind a készítők, mind a rájuk zizzenő média részéről. Szeritem sokkal jobb lett volna a moziban szembesülni, hogy Benedict Cumberbatch a rosszarc a Star Trekben, nem hírértéket alaposan meglovagló, de tulajdonképpen semmirenemjó cikkekből. Kár, hogy ennyire el-előre-szenszációsított lett minden. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos (vagy inkább szerencsére) a filmes (játékos, sorozatos, akármilyen) iparág magának köszönheti, hogy ebbe a helyzetbe került. Túl sok a lehetőség a néző számára, amire elköltheti a pénzét és rászánhatja az idejét. Az erős konkurenciának hála ezért a készítők egyre több és több pénzt ölnek a gyártásba és a marketingbe, hogy legyen mivel magukhoz csábítgatni a fejni kívánt fogyasztót.
      De mivel a költségek így az egekbe szöknek, kénytelenek fenntartani az érdeklődést a termékük iránt már jóval azelőtt, hogy az megjelenne a piacon. Ennek pedig az egyetlen lehetősége a spoilerezés, ami csak a csövön kifér, különben az életben nem látják viszont a befektetett pénzüket.
      De mivel senki nem akar lemaradni mögöttük, ezért mindenki ugyanezt és ugyanígy csinálja. És a végén ott tartunk, mint az elején a túl nagy választékkal és a néző túl kevés idejével, csak immár búcsút mondhatunk a meglepetéseknek.
      Saját csapdájuk, maguk estek bele, a néző meg szívja a fogát.

      Bár lassan abban sem vagyok biztos, hogy a néző akarna-e egy olyan filmre beülni, amiről előzetesen nem tud annyit, ami számára kielégítő lenne. Ez a közönség már nem az a közönség. Ez már nem is közönség, csak fogyasztók. A világ egyre szarabb hely, és vele együtt az emberek is egyre szarabbak lesznek.
      Csak, hogy pozitív kicsengéssel zárjam ezt a hozzászólást! :)

      Törlés