2011. 02. 09.

122. nap: Machine Spirit

Még tavaly nyertem egy hajvágógépet az egyik rádió reggeli műsorában, úgyhogy ma este végre elérkezettnek láttam az időt, hogy röpke 2-3 hónap után kipróbáljam, hogyan is működik. 
A szerkezet végtelenül egyszerű, van maga a masina, és vannak különböző műanyag fejek, amelyeket váltogatva tudjuk szabályozni, milyen hosszúra nyírjon minket a gép. Ez az eljárás, ha szabad így kifejeznem magam, pofonegyszerű, még a hülyének is megy. A használati útmutató is ehhez a nehézségi fokhoz igazodik - mindössze néhány parányi oldal található arról, hogy a kobakunk egyik vagy másik fertályát melyik beállítással kezeljük, hogy tökéletes összhatást kapjunk. Ha szigorúan vesszük, a kézikönyv jóformán hosszabban részletezi a hajvágó akkumulátorának és feltöltésének eljárását, mint amennyi energiát szentel arra a procedúrára, amiért lényegében a tárgyalt objektum létrejött. Bolondbiztos, amennyire csak lehet, hiszen a gyártónál is jól tudják, hogy a legfontosabb szempont az egyszerűség. Működnie, mennie, hasítania kell minden esetben, legyen bármilyen béna is a felhasználó.
Nos, e hosszú felvezető után mindenki sejtheti már, miről is fog szólni a mai panaszfolyam. Bizony, kitalálta a kedves olvasó: nekem rohadtul nem akar működni ez az izé! Nem tudom, mit csinálok rosszul, fogalmam sincs, hol van a bibi, de egyszerűen a gép nem vág hajat! Próbáltam fentről lefelé, lentről felfelé, kisebb és nagyobb távolságú vágófejjel, gyorsan és lassan, végtelen mennyiségű dőlésszögben, oldalt, elöl, hátul, de mindössze annyit sikerült elérni, hogy alaposan megfésülködtem vele. 
Pedig mindent úgy csinálok, ahogyan az a nagy (akarom mondani: kis, vékony, rövidke, bolondbiztos stb.) könyvben le van írva. A gép berregésének hangja alapján minden oké, és úgy egyébként is, minden nagyon rendben van, épp csak nem vág egy árva centit sem sehonnan.
Valaki mondja már meg, adjon tanácsot, mi a trükk? Vagy egyszer s mindenkorra tisztázzuk le végre, hogy csak egyszerűen velem van a baj, ami jelen esetben abban nyilvánul meg, hogy már azok a gépek sem működnek rendesen, amelyeknek pedig kellene? Ez egyfajta filmes utalás, a Gépek lázadása? Ghost in the Shell? Véletlen, hogy mindig velem történik ez? Aligha.
Mindenesetre, ha már belekezdtem, nem hagyhattam abba az első sikertelen próbálkozás után, így inkább elővarázsoltam hűséges ollómat, és elvégeztem azzal a birkanyírást. Macerás, tudom, és kényelmi szempontból össze sem lehet hasonlítani azzal, mint hogy fogja az ember, párszor végighúzza a gépet a busa fején, és készen is van. De ez a módszer legalább működött!  

2 megjegyzés:

  1. Egyrészt nem mindegy milyen szögben tartod, a másik pedig, hogy egészen a fejbőrödre kell tenni a gépet.
    Ilyen gépekkel csak egy féle frizurát tudsz kihozni, méghozzá nagyon tüsit(attól függ melyik fejet használod).
    Ezzel ne úgy vágj hajat, mint egy ollóval, mert úgy nem fog sikerülni.
    Tudod, mint a filmekben: ráteszed a homlokodra és onnan végighúzod egészen a tarkódig és voálá.
    Kb. 2 percig tart a művelet és 10 mozdulat elég hozzá...

    VálaszTörlés
  2. Igen, pontosan erről szólt a bejegyzés. Mármint, hogy baromira nem vág, akármit is csinálok vele.
    Így is próbáltam, ahogy mondtad. Semmi eredmény.

    VálaszTörlés