2015. 05. 04.

Joss Whedon és a feminista Twitter Inkvizíció találkozása

Annak ellenére nem vagyok egy nagy Joss Whedon rajongó, hogy egyetlen filmjét vagy sorozatát sem láttam. A kialakult ellenszenvnek tehát semmi köze az úriember eddigi karrierjéhez, sokkal inkább ahhoz a szélsőséges politikai nézethez, amit a rendező a nagy nyilvánosság előtt propagál. Röviden tehát egy SJW, aki nem egyszerűen információhiányból vagy tudatlanságból állt be a progresszív táborba, hanem színtiszta meggyőződésből. 
Modern feminista ikonként pózolt, a szokásos mágikus szavakat skandálta, és olyan szélhámosokkal bratyizott, mint Anita Sarkeesian. 
Sarkeesian, aki valamiért feljogosítva érzi magát, hogy a planéta minden egyes nőnemű lakója nevében grandiózus kijelentéseket tegyen, valószínűleg egy darabig jó (használható) szövetségesnek vélte a rendezőt. Ez nem is csoda, hiszen Whedon szorgalmasan ítélte el az érkező Jurassic Park filmet annak feltételezett szexizmusa miatt (tette mindezt egyetlen előzetes alapján), lelkesen bélyegezte a Gamergate mozgalmat nőgyűlölőnek és kirekesztőnek, valamint rendszeres időközönként kifejtette, mennyire fontosak számára azok a misztikus, elérhetetlen célok, amiért a feminista hárpiák oly lelkesen küzdenek.
Azaz Whedon volt a nők bajnoka és megmentője. Hollywood teljes szigorával sújtott le azokra, akik merészeltek más véleményt vallani a sajátján kívül, legyen szó kollégákról vagy kívülállókról. 
Csak éppenséggel a napokban befutott a Bosszúállók második része, és bizony a jó rendező hirtelen a rossz végén találta magát az SJW bohócok haragjának. 
Whedon az Avengers 2 bemutatóját követően ilyen üzenetek sokaságát kapta. A feministáknak nem tetszett a film egyetlen valamirevaló női karaktere. Szexistának, nőgyűlölőnek vélték a mozit, mert az nem felelt meg az ő ízlésviláguknak és elvárásaiknak. A jelek szerint a rendező nem volt elég jó feminista nekik. Többé már nem. Rosszul csinálta, amit csinálnia kellett volna, ezért pedig az ő beteges világnézetük szerint bűnhődnie kellett!
A legcsúnyább az egészben az, hogy maga az Anita Sarkeesian-Jonatham McIntosh páros is hátba szúrta Whedont, miután egyikük kifejtette nem épp hízelgő véleményét a moziról.
Mindezeknek végül az lett a hatása, hogy Joss Whedon úgy, ahogy van, törölte a Twitter fiókját. A modern kor Inkvizíciója újfent győzelmet aratott, áldozatuk pedig ezúttal egy olyan valaki lett, akit napokkal korábban még a saját soraik között tudhattak.
Lelkiismeret-furdalás nélkül támadtak rá, gyakorlatilag a semmiből. Tették mindezt azok után, hogy a rendező jó ideje az ő pártjukat fogja, nyilvánosan harcol értük, és szó nélkül tűri ennek minden negatívumát. Mint korábban említettem, nem kedvelem Whedont, de az biztos, hogy elismerés jár neki azért, mert fel merte vállalni a nézeteit, bármilyen hibásak vagy hazugak is azok. 
De ez sem volt elég. Ő is célponttá vált abban a pillanatban, amint erre parányi okot adott. Gusztustalan, ellenszenves dolog ez, én pedig a magam részéről azt kívánom neki, hogy menjen el pihenni, eméssze kicsit a dolgot, és utána remélhetőleg újult erővel (és a hazug ideológiák nélkül) tér majd vissza a szórakoztatóiparba.
És hogy mi ebből a történetből a tanulság? Talán az, hogy a hivatásos felháborodók pártjára nem érdemes állni, mert nem kifizetődő. Vagy az, hogy a szélsőséges ideológiák követői előbb-utóbb bekebelezik önmagukat. Esetleg, hogy a szélhámosok között nincs becsület, és bármilyen jó szolgálatot is tesz nekik az ember, azok idővel hátba fogják szúrni. Sőt, megjegyezhetjük azt is, hogy a feministák számára egy koszos hím soha nem fog többet érni, mint egy eszköz, amit bármikor eldobhatnak.
Számomra viszont két világos tanulsága is van az esetnek. Az egyik, hogy a modern feminizmus egy gyűlöletre épülő kampány, ami hangos, erőszakos és visszataszító. Irányítói kihasználják az emberek félelmeit, kétségeit, bizonytalanságát, rossz tapasztalatait, és olyan ideológiát prezentálnak nekik, amit aztán valamennyi szektavezér megirigyelne tőlük.
A másik pedig egy némiképp személyesebb üzenet a rendezőnek: Kedves Joss, most a saját bőrödön tapasztalhattad meg, milyen érzés volt az utóbbi nyolc hónapban játékosnak lenni, hála jórészt azoknak az elvtársaidnak, akik ezúttal téged vettek célba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése