2012. 09. 17.

LEGO Monobrand Store - Árkád

A logika, valamint a Blogger rendkívül alapos statisztikái alapján azt a következtetést vagyok kénytelen levonni, hogy irreálisan nagy olvasottságot kapnak azok a bejegyzéseim, ahol valamit vagy valakit lehordok a sárga földig. Ha viszont pozitívan, elismerően nyilatkozom a témámról, az valahogy mindig eltűnik a süllyesztőben, elsiklik a tekintet fölötte, megy szépen a levesbe. Hogy miért van így, az önmagában is egy remek kérdés, de most nem fárasztanék ezzel senkit. A lényeg annyi, hogy a múlt pénteken, az Árkád bevásárlóközpontban megnyílt első magyarországi LEGO Monobrand üzletben tett látogatásom után billentyűzetet ragadtam, hogy megosszam olvasóimmal az ott szerzett tapasztalataimat. És, hangozzék ez bármilyen furcsán az oldal gazdájától, sajnálatos módon az előbb felvázolt gyakorlat szerint ez a bejegyzésem is igen-igen nagy népszerűségnek fog örvendeni.
Pedig szerettem volna csupa szépet és jót írni róla, komolyan mondom! A LEGO idehaza is egy rendkívül népszerű játék, amelynek egyaránt rabjává válik idős és fiatal, ezért aztán időszerű volt, hogy egy ilyen üzlet megnyissa kapuit. Igény volt rá, ez kétségtelen, hiszen sem az alkalmi vásárlók, sem a komolyabb gyűjtők és építők nem lehettek maradéktalanul elégedettek a hazai viszonyokkal. Igaz, a különböző webshopok nagyrészt lefedték az éppen aktuális kínálatot, ám azért azt mégsem lehet egy kalap alá venni egy olyan élménnyel, mint amikor az ember besétál egy üzletbe, ahol kivétel nélkül az összes polc roskadásig van pakolva kedvenc hobbijának szebbnél szebb csomagjaival. Ráadásul ez a bolt előzetesen többet ígért - saját figura építése, Pick a Brick fal, és millió kiegészítő (lámpák, hűtőmágnesek, kulcstartók stb.) a franchise szerelmeseinek. Persze, sok más országban találkozhatunk ezzel a rendszerrel, így azért nem kell hátast dobnunk emiatt, ráadásul aki időnként kilátogat a hétvégi PeCsa bolhapiacra, annak aligha fog ez újdonságként szolgálni, de ne fanyalogjunk folyton folyvást mindenért. Az előzetes hírverés és felhajtás is kielégítőnek bizonyult, akit kicsit is érdekel a hobbi, az alighanem hetekkel korábban értesült a megnyitó díszes ceremóniájáról. Mindezek összefoglalása után bátran állíthatjuk, hogy minden adott volt egy hiánypótló üzlet beindításához. Elbukni egyszerűen képtelenség, igaz? 
Hamis!
Kezdjük az elején. Kapcsolatom az üzlettel nem indult zökkenőmentesen, ugyanis hiába látogattam ki a pénteki megnyitóra, az ott hömpölygő tömeg és emberáradat lehetetlenné tette a bejutást. Nem mondom, arra azért lehetett számítani, hogy lesznek páran, hogy tolongás és lökdösődés fogad majd, de arra, hogy a bolt előtt kígyózó sorok hosszabbak lesznek, mint bármelyik Harry Potter könyv éjféli premierjén, aligha készülhetett fel a szegény blogfirkász. De gond egy szál sem, előfordul az ilyen, emiatt kár lenne idejekorán összevesznünk, sőt, ez a döbbenetes érdeklődés is azt bizonyítja, hogy a tulajdonosoknak érdemes volt belevágniuk a buliba. Képeket azért sikerült készítenem, amelyek ugyan sokkal rosszabb minőségűek, mint amilyeneket a különböző hírportálakon találhatunk ugyanerről az eseményről, de csak azért is feltöltöm őket ide, hogy elmondhassam: nekem is vannak ilyenjeim!
Tehát, ami pénteken nem sikerült, összejött egy másik napon, felhajtás, leleplezés és eszméletlen tumultus nélkül. Azért hozzám hasonló bámészkodók ezúttal is voltak, de ezúttal nem gátolhatott meg abban semmi, hogy a korábbi kisiklást feledve, nagy reményekkel a szívemben végre belülről is szemügyre vegyem ezt az apró, paradicsomi idillt a posványos multikulti förtelmes, bevásárlóközpontnak csúfolt fellegvárában. 
Apró, igen - mivelhogy a bolt meglehetősen kicsike. Néhány vitrin és üvegdoboz védi a néhány kiállított darabot, miközben a polcokon ott sorakoznak a LEGO legfrissebb, aktuális kínálatának dobozai. Se több, se kevesebb. Akit régebbi készletek érdekelnének, továbbra is mehet az eBay-re szerencsejátékozni. Kiegészítőből valóban sok van, kulcstartóval Dunát lehet rekeszteni, Darth Vader-es lámpákat is tehetünk a kosarunkba, ha ehhez van kedvünk, továbbá megvásárolhatjuk a témához kapcsolódó videojátékokat is. Az új, Gyűrűk Ura széria valamennyi eleme is természetesen a kínálat részét képezi, azaz ha valaki ezekre vadászik, itt mindegyiket megkaphatja. 
Meg ám, de mennyiért? Ez itt a legfőbb kérdés, és gyorsan hozzáteszem, hosszútávon valószínűleg ez lesz a bolt legnagyobb szépséghibája. Ugyanis az árak... hogy is fogalmazzam meg finoman... piszkosul magasak! Mi több, olyannyira gyanúsan magasak, hogy egy az egyben megfelelnek a többi bevásárlóközpontban található LEGO termékek áraival. Nyilván nem arról van szó, hogy az üzletek összebeszéltek egymással, hanem egészen egyszerűen ugyanakkora árrést alkalmaznak itt is, mint a többi helyen. De akkor mi értelme ide jönni vásárolni, ha az ember azt akarja, hogy palira vegyék? Miért ne menjen egy hozzá közelebbi plázába? 
Ja, hogy itt a hagyományos dobozokon túl kedvünkre válogathatunk a Pick a Brick falon a nekünk tetsző kockák közül, amikből majd a saját agyszüleményeink alapján szipiszupi dolgokat építünk? Na, ez vicces felvetés. Ugyanis az itt árult elemek jórészt a nagy, 650-es vagy 1500-as alapcsomagok kockáira épülnek, kiegészülve pár egyéb, teljesen használhatatlan készlet tartalmával, amelyeket az ég világon senki nem vásárol meg eredeti kiszerelésükben. Építeni azokból legfeljebb színes téglát lehetne, semmi többet, így hát uccu neki, jön a nagy ötlet, adjuk el azokat darabonként! Kis pohár 3000, nagy pohár 6000! Bizony, ezzel a módszerrel újfent hülyére vehetjük a T. fogyasztókat! Nem is rossz egy nemrégiben nyílt üzlettől.
De mi a helyzet az "építsd magad" figurákkal, ahol mi választjuk ki a felső- és alsótestet, a fejet, a hajat, és a cuccokat? Az csak jó buli, nem igaz? Nos, annak, aki még nem találkozott ilyennel, biztosan az. 600 pénz egy darab figura, és 1600 a három darab. Az ár itt elfogadható, bár mondom, aki ismeri a bolhapiacot, nem fogja a seggét a földhöz verni. A választék átlagos, az extra fegyverek még pár százassal megdobják a végösszeget, és magához a pulthoz se nagyon fér kettőnél több vevő. Az odébb kiállított vitrinben található custom babák tényleg igen impozánsak, látványosak és nyálcsorgatósak, de hoppá, bocsi, olyanokat a rendelkezésre álló készletekből nem tudsz összetenni. 
Elemeket, darabokat az üzleten keresztül rendelni nem lehet, ha mégis kell valami, oldd meg magad! És... lényegében ennyi. Ennyi az egész bolt! Túlárazott, a gyűjtők számára semmiféle újdonságot nem tartalmaz, ráadásul az építők sem tudják a legkevésbé sem hasznát venni. Arra jó, hogy az ember időnként betéved oda, megállapítja, hogy "Ez is kell! Meg az is kell!", majd távozik, és a kérdéses szetteket megveszi sokkal olcsóbban valahol máshol.  

2 megjegyzés:

  1. egyetertek, a kulonbozo kocka uzletek es lego boltok, webshopok sokkal jobb arakkal dolgoznak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A különbség olyan 10 és 30 százalék körül mozog a Monobrand Store és a nem-plázás boltok között. Igen-igen jelentős ez az eltérés.

      Törlés