2013. 04. 15.

Viszlát, Harlem Shake!

Az internetes vírusvideók korában jóformán lehetetlen volt az utóbbi hónapokban nem belebotlani néhány rendkívül idegesítő félpercesbe, amelyek mindegyikében random emberkék vonaglottak ugyanarra az idióta dubstep szörnyűségre. Bizony, azokra a ostoba barmok által készített izékre gondolok, amelyeket az eredetiség teljes hiányában a készítőik azért osztottak meg a világgal, hogy meglovagoljanak egy sikeresnek bizonyult trendet. Miután előttük ezrek lovagolták már meg ugyanezt a trendet.  Iskolás osztályok, munkahelyek, zenészek, sportolók, meg a többi defektes egymás után állt be a sorba és égette le magát a bolygó értelmesebbik része előtt, pusztán azért, hogy arra a harminc másodperce rá figyeljen a többi, hozzá hasonlóan önálló ötletek megalkotására képtelen hülye. Biztosan volt, akinek ez jó cserének tűnt.
Ezek az úgynevezett Harlem Shake videók, ha másra nem is, arra mindenképpen jók voltak, hogy pontosan érzékeltessék, mennyire hiánycikké vált az eredetiség és a kreativitás az internetes közösség berkeiben. De akinek - hozzám hasonlóan - tele volt már a töke ezzel a baromsággal, azok számára jó hírrel szolgálhatok! Mert megszületett az utód, a trónkövetelő, a legújabb videó, ami e sorok írójának jóslata szerint rövidesen átveszi (más értelmezés szerint visszaveszi) az őt megillető netbomba koronát! Gyönyörködj, internet, mert újabb rémet alkottál!


PSY - Gentleman. Minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy újabb Gangnam Style szülessen belőle. Ugyanaz az ismert köpcös manus, idióta (és könnyen tanulható) táncika, könnyen fogyasztható és hamar megszokható zenei alap (amit, azzal a bizonyos táncikával együtt annak rendje és módja szerint loptak, de ez aligha fog sokakat zavarni. Eredetit erre tessék keresni: YouTube link). Nem szeretek jósolgatni, főleg nem netes mémek és viral videók tekintetében, de nem kell Nostradamusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, egy újabb nagyhatású popkultúra-ikon ölt testet a szemünk előtt.
Épp jókor, teszem hozzá. A korábbi bajnok Gangnam Style már rég feledésbe merült, a Harlem Shake lassan szintén kezdett eltünedezni, így adott volt a rés, ahová a dél-koreai PSY újra be tudott furakodni. És már klip is készült hozzá, hogy biztosra menjenek.
  

Két nap alatt hatvan millió megtekintés. Jó, ez részben a korábbi slágernek köszönhető, de tagadhatatlan, hogy ebben (a fickó korábbi, általam nem túlzottan kedvelt számához képest) úgymond van valami. Ostoba, bugyuta, nevetséges - de mégis hallgatható. Talán azért, mert jótól lopott. Talán, mert valahogy sikerült jól összerakni az egészet. A videóban látható trollkodás is elég szórakoztató, ami ráadásul egy olyan korban, ahol a trollkodás, mint tevékenység jóformán garantálja a netes hírnévhez vezető villámgyors utat, szintén nem fog rosszat tenni a gyors terjedésnek. És a csajok sem válnak kárára az összhatásnak. 
Vagy, ha minden kötél szakad, az atomháborúval fenyegetőző Észak-Korea ellen is be lehet vetni végszükség esetén, mint szuper hatásos, nem nukleáris tömegpusztító fegyvert. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése