2013. 06. 20.

Xbox One - nincs többé DRM

Ettől a naptól kezdve az Xbox One neve nyugodtan lehetne Xbox 180! Mert a Microsoft az imént 180 fokos fordulattal eltörölt néhányat azon korlátozások közül, amelyek korábban kiverték a biztosítékot. Úgy fest, eddig ők is ugyanúgy mellébeszéltek és kamuztak, mint az EA a Sim City esetében, amikor azt nyilatkozták, hogy nem lehetséges a megkötéseken és korlátozásokon változtatni, és mindenki szépen fogadja el a dolgokat olyannak, amilyenek. 
Nos, nagyon úgy fest, hogy a játékosok és a szaksajtó tiltakozása (és ennél is fajsúlyosabban az előrendelések hiánya) mégis elegendő volt ahhoz, hogy a dolgok mégiscsak átalakuljanak egy csöppet. Nevezetesen:
- Nem kell 24 óránként felcuppanni az internetre, hogy a Microsoft ellenőrizze, nem járnak-e a gondolataink valami huncutságon. A gépet kötelező jelleggel mindössze egyszer, az induláskor kell csatlakoztatni a világhálóra, és onnantól kezdve önkéntes ez a lehetőség (nyilván az online játékok kivételt képeznek).
- Az Xbox 360-hoz hasonlóan lehet az Xbox One esetében is cserélgetni, eladni, kikölcsönözni a játékainkat. Nincs 30 napos "friend list" megkötés, egyszeri átpasszolás, kiválasztott üzlethálózatokon keresztül történő mutyi.  
- A régiózárat eltörölték. A globális piacra globális masina kerül.

Ez eddig szép és jó, de pár apróság azért felmerül. Egyrészt arról nem szól a fáma, mi lesz a "felhő alapú játékélménnyel". Másrészt azt a családi megosztós izét a digitális játékok esetében úgy fest, eltörölték. Azaz amiről korábban szó volt, miszerint egy kiválasztott 10 fős bagázs hozzáférhet a könyvtárunkban található címekhez, immár nem járható út. Végül a Kinect kapcsán sem történt semmiféle változás, holott azt a vacakot legalább annyi kritika érte, mint a többi korlátozást. Innentől kezdve pedig az ember óhatatlanul is gyanakodni kezd, miszerint a kis kémkamera valóban egyéb célokat is szolgál a "játékélmény" növelésén kívül, ha ennyire nem mernek hozzányúlni a felháborodás ellenére sem. 
Legalább valami kis eredmény. Azért ettől még senki ne nézzen el nekik semmit, elvégre a mai napig simán hülyének nézték a jövendőbeli felhasználóikat. És ezt megelőzően is tudták, TUDTÁK, hogy a 360-hoz képest mindenben csak megkötéseket és korlátozásokat vezettek be, ami mindenkit zavarni fog, épp csak azt hitték, gond nélkül lenyomhatják azokat a torkunkon. Egy részét nem sikerült. De a kulcs továbbra is a mi kezünkben van, hogy a maradék baromságokat is visszakézből lepattintsuk (Kinect).
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése