2013. 06. 07.

Xbox One - megafail, újra

Szent szar! A Microsoft fejeseinek tényleg elgurulhatott a gyógyszere, mert a pár órával ezelőtt kiadott sajtóanyagtól még azoknak is feláll a szőr a hátán, akik valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem küldték el őket melegebb éghajlatra a két héttel ezelőtti nagy "bejelentés" után!
De nézzük is gyorsan, mivel kápráztatnak el minket ezúttal a lángelmék, akik úgy vélik, a játékosokat érdekelni fogja az ócska szemetük!
- Ahhoz, hogy használhassuk, 24 óránként csatlakozni kell a netre. Ha a felhőben a saját könyvtárunkat nem a saját gépünkön keresztül érjük el, ez az idő 1(!!!) órára csökken. Ha túllépjük ezeket az időkorlátokat, a masina egyszerűen letilt minket a további játékról. De gond egy szál sem, tévét és DVD-ket továbbra is nézhetünk rajta. 
Meg a jó anyátokat! A kedves Microsoft korábban cáfolta az "always on" felvetést. Helyette van ez, ami nem sokkal jobb annál, mintha állandóan kapcsolódnunk kéne a netre. Mégis, ki akarna egy gépet, ami időlimitet tol elénk arra vonatkozóan, mennyit is játszatunk vele, mielőtt a DRM életbe lépne?
- A saját játékainkat - minő nagylelkűség - kölcsön adhatjuk bárkinek! Illetve nem bárkinek. Az illetőnek legalább 30 napja az "ismerősök listában" kell szerepelnie. És csak egyszer adhatunk kölcsön minden egyes játékot. A jó hír, hogy a kölcsönadás során a pajtásunknak nem kell fizetnie azért, mert kölcsönkapott valamit. A rossz hír meg az, hogy ez a funkció a gép indulásánál nem lesz elérhető. Ha meg véletlenül úgy alakulna, hogy később sem lesz az, az sem fog feltűnni senkinek, mert ember nincs, akinek erre a masinára igénye lenne.
- Csak bizonyos üzletláncok kapnak lehetőséget arra, hogy a használt játékokat árusítsák. Ki nem találná senki, hogy ez a GameStop-ra vonatkozik majd! Ami szép ebben, hogy ha én veszek egy játékot, ami egy kalap szart sem ér, azt nem adhatom el egy olyan valakinek, aki a kalap szarokra bukik. Ehelyett be kell mennem egy üzletbe, nekik eladni, akik majd azt tovább adhatják másoknak, a megfelelő haszonkulcs lefejését követően. Mi a franc?! Ezek nem normálisak!
- Giga-mega újítás: a saját lakásomban, a saját kanapémon, a saját gépemen a saját játékaim hozzáférhetőek lesznek a családtagok és a barátok számára! Huh, hogy ez a jó Microsoft milyen rohadt nagylelkű! 
Érti az olvasó, mit jelent ez? Hogy hagyhatom, hogy bárki kézbe vegye a kontrollert és játsszon! Ez egy fícsör, amit a Microsoft fontosnak tartott kiemelni! Ismétlem: az hogy valaki más használja nálam a cuccot, mostantól kegynek számít! Persze azért nem fenékig tejföl ez sem, legfeljebb 10 fő részesülhet abban a megtiszteltetésben, hogy az Xbone nem tiltja meg nekik, hogy az én gépemen az én játékaimmal játszassanak.  
- Kinect. Ó, nem maradhat ki az a gonosz kis démon, ugye? Nem elég, hogy annak a rohadéknak az alapdobozzal együtt kell érkeznie (ami nyilván növeli a gép árát), hanem mindenképpen állandóan a konzolra kötve kell tárolni. Ezt eddig is tudtuk. A nagyszerű hír az, hogy akár ki is kapcsolhatjuk! Mármint az lehetetlen. Ugyanis az úgynevezett "kikapcsolt" állapotban is érzékeli a hangvezérelt bekapcsolás parancsot, ami azt jelenti, hogy a Kinect rohadtul nincs kikapcsolva, még ha azt is hisszük. És a kis kukkolda továbbra is kizárólag azt a célt szolgálja majd, hogy a rólunk gyűjtött adatok alapján célzott hirdetésekkel szopathasson minket a kötelező Xbox Live szolgáltatás. Beszarás!
- A nagyszerű Microsoft mossa kezeit, és azt van képük állítani, hogy a kiadók döntésére bízzák, lehessen-e egyáltalán működtetni egy használt játékot. Minő meglepetés lehet erre a válasz! EA, Activision, Capcom - évek óta azon ügyködnek, hogy a használtjáték-piacot letörjék. Vajon milyen üzletpolitikát fognak választani, ha a döntés a kezükbe kerül?
- Slusszpoén: a Microsoft minden egyes fícsörével kapcsolatban fenntartja a jogot, hogy azokon bármikor változtasson. Tehát ha valami Istentelen csodának köszönhetően akad bárki, aki mindezek után úgy dönt, beruház erre a süllyedő hajóra, azt is bármikor átvághatják a palánkon a tetszés szerint változó feltételeikkel, szabályzatukkal és funkcióikkal. Meg is érdemli.

A harc eldőlt. Nyert a Sony, és ha a japán óriásnál is felbukkan még néhány, eddig rejtve maradt "finomság", akkor a konzolpiac halott. A játékipart onnantól kezdve ismét a PC uralja majd. 
De szerintem azt a hatalmas lendületet és pozitív PR inváziót, amiben most részesül, nem fogja a Sony veszni hagyni. Innentől nem kell mást tenniük, csak betartani az összes korábbi ígéretüket, és nyert ügyük van. A Microsoft illetékesei pedig üljenek csak a Kinect-jük előtt, és elemezgessék, hogyan lehetett átalakítani a történelem legegyszerűbb és legjobban működő játékrendszerét (konzol) egy elszúrt és korlátozásokkal teletűzdelt személyi számítógéppé, ami nélkülözi annak minden egyes pozitív funkcióját.     

2 megjegyzés:

  1. mint ahogy a forgatókönyvben meg volt írva, az agyhalott pénzmániás xbox jól leszerepelt a ps4 elött az e3-on. nincs az a balfasz aki ezt az fail of the year gépet megveszi (100 dollárral drágább mint a ps4!!!!!!).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az azért mesteri volt, ahogy a Sony a "használt játékok kezelési útmutatójával" ronggyá trollkodta a Microsoftot.:)
      Az E3 két konferenciáját összehasonlítva tényleg egy mészárlás volt, amit a japán cég bemutatott. Biztosra veszem, hogy anyáznak az Xbox háza táján ezekben a napokban. Egyszerűen mindenben veri őket a Sony, és emellé még ritkán látott pozitív hátszelet is kapnak a szaksajtótól.
      Ja, és még valami. Európában az az árkülönbség nem 100 dollár, hanem 100 euro lesz. Az sem mindegy ám!

      Törlés