2015. 03. 31.

Hét hónapnyi #GamerGate - eredmények

Akkor csupán a tisztánlátás végett vessünk egy gyors pillantást arra, hogyan is alakulnak anti-GamerGate barátaink törékeny harcállásai most, március végén, 7 hónappal az online balhé kirobbanását követően!
1. A Joystiq január végén, február elején végleg bedobja a törülközőt (Breitbart.com).
2. Egy hónapra rá kedvenc Gamasutra szerkesztőnket, Leigh Alexandert minden jel szerint kivágják, mint macskát szarni (TheRalphRetort.com). De hogy mindez ne legyen túlságosan feltűnő, kap egy új állást a vadi új Offworld nevű oldalnál - ami a jelek szerint mostanra (rekord gyorsasággal) szintén a feledés homályába veszett. 
Nagypofájú, de üresfejű asszonyságunk egyébként az utóbbi időszakban szánalmas kunyerálásmódba kapcsolt, ami legalább olyan szórakoztató látványt nyújt, mint amennyire ciki rá nézve.
3. A mai napon féregnyúlvány Ben Kuchera, a Polygon nevezetű szörnyű propagandaoldal egyik feje bejelenti, hogy kiégett, pihenésre vágyik, ezért egy időre távozik a rivaldafényből (archive). Persze, én örömmel elhinném neki, hogy valóban ez áll a dolgok hátterében, de inkább mégsem teszem. Elvégre az a jómadár a végtelen egójának hála egymaga többet ártott a Polygonnak, mint az ott dolgozó többi idióta együttvéve, és ezt valószínűleg a magazin tulajdonosa, a Vox is észrevette - leginkább abból, hogy mostanra nem maradt egyetlen értékelhető hirdetőjük sem. Azaz esélyes, hogy Kuchera bácsit is lapátra tették, ahogyan azt kell.
És úgy tűnik, nem ő az egyetlen!
Természetesen máris indul a jó, öreg Patreon kuncsorgás!
4. A modern nyugati újságírás szégyenfoltja, a Gawker december és március között elveszítette a látogatói majd' kétharmadát, ami számszerűsítve annyit tesz, hogy a havi 19 milliós kattintásuk lement olyan 7 millióra. És remélhetőleg ez a tendencia csak tovább fog javulni!
5. Nagyon úgy tűnik, hogy hirdetők, támogatók és tényleges olvasók nélkül a Destructoid és a RockPaperShotgun lényegében csak azért nem húzta még le a rolót, mert a tulajdonosi kör egy darabig még pumpál beléjük némi pénzt. Hogy meddig, az jó kérdés, de az biztos, hogy senki nem szereti talicskával szórni a zöldhasúakat!  
6. Mindeközben az Escapist megszabadult bizonyos káros tényezőktől (Movie Bob), az etikus újságírás rögösebb, de hosszú távon kifizetődő útjára lépett, felvett néhány alkalmas embert, és átment felhasználóbarát oldallá. És különös módon azóta sikeresebb, mint előtte bármikor!

Lehetne még egyéb eredményeket is felmutatni, de teljesen fölösleges erőfeszítés lenne. A tendencia napnál is világosabb, azt pedig a kezdetektől fogva tudtuk, hogy ez a harc nem sprintverseny, hanem hosszútávfutás lesz. És ők azok, akik kezdenek kifogyni a szuflából. 
Ezen a ponton a videojátékos szaksajtó tényleg kezdhetne elgondolkodni azon, vajon mennyire jó ötlet bárkinek is rátámadnia a saját olvasótáborára. Mert a jelek szerint számukra ez nem bizonyult nyerő stratégiának!

FRISSÍTÉS: Kucherát nem vágták ki, hanem egyszerűen letiltották arról, hogy videojátékokról írjon. Ez így még az eredeti forgatókönyvnél is mókásabban hangzik! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése