2011. 06. 21.

254. nap: Környezetvédelem? Szemétbe vele!

A buszon, hazafelé jövet a következő jelenet zajlott le a szemem előtt. Délelőtt 11 óra körül járhatott az idő. Járművünk kényelmes tempóban haladt a belső kerületek felé, én pedig vidáman bambultam bele a mellettünk elsuhanó táj visszafogott szépségeibe. Lelki szemeim előtt már a gőzölgő ebéd varázslatos képe derengett fel, ami azokban a percekben képes volt meglehetősen jó kedvre deríteni. 
Hirtelen viszont a busz erőteljes fékezésbe kezdett, majd meg is állt a semmi közepén. Előretekintve azt láttam, hogy egy kukásautó végzi monoton, hálátlan feladatát, miközben egy őrült autós, nem törődve a balesetveszéllyel és a forgalmi káosszal, amit meggondolatlan manőverével okoz, simán kivágott egy mellékutcából, beelőzött mindenkit, miközben a mi és a szembejövő sor néhány autósa kétségbeesetten próbálta elkerülni az ütközést ezzel az idiótával. 
A lényeg, hogy ennek köszönhetően, miután néhány másodperc elteltével helyreállt a közlekedési rend, beragadtunk egy időre a kukásautó mögé. Hogy ők miért épp 11 órakor jártak arra, jó kérdés. Ám az időpontnál sokkal érdekesebb, hogy "mit" is csináltak pontosan ott! Jó helyen álltam, így módom volt alaposan megfigyelni a tevékenységüket. Egy szelektív hulladékgyűjtő mellett táboroztak le. A szokásos látvány: méretes kukák egymás mellett, amelyek színek szerint csoportosítva különítik el egymástól a belsejükben tárolt hulladékokat. Mit csináltak a mi jó szemeteseink? Könnyedén beöntötték őket egymás után a teljesen hétköznapi, klasszikus, fapados kukásautóba. Kérdezem én: nem kellene a szelektíven tárolt hulladékokat szelektíven is begyűjteni? Mert így gyakorlatilag azt érik el, hogy összeöntik egymással a különválogatott szemetet. Mi értelme van így a szelektív gyűjtésnek? Majd ha kiürítik, megint szétválogatja valaki a hulladékot? Ugyan, kérem, ez nyilvánvalóan képtelenség! Akkor meg minek egyáltalán ez a nagy felhajtás, az állandó kampány a téma körül? Eddig is csupán annyi haszna volt az egésznek, hogy a csövesek tudták, melyik kukát kell fölborogatni az értékesebb, használható holmiért. 
Ha mindenáron népnevelni szeretnének az illetékesek, ajánlatos lenne ezt mindenkire kiterjeszteni, és nem leragadni az egyén szintjén. Különben az egész környezetvédelem úgy, ahogy van, mehet szépen a kukába, ömlesztve.

4 megjegyzés:

  1. Ez egy érdekes kérdés. Végre valaki, aki látta is, hogy ez valóban így zajlik. Én eddig csak sokadkézből származó információként hallottam.

    A helyzet a következő. A szelektív hulladékgyűjtés egy szép idea, de mindenki tegye a kezét a szívére. Én nem egyszer láttam, hogy mindenféle suttyó alak, aki valószínűleg a szemétszállítás díján igyekszik megspórolni a cigi árát a teljes háztartási szemetét a papírgyűjtőbe helyezi el (már ha nem egy erdő mellett 'felejti').

    De vannak, akik szimplán hibáznak. Helye válogatja, hogy a belül alugőzölt üdítős papírdobozokat a papírgyűjtőbe (kék) vagy a műanyag gyűjtőbe (sárga) kell dobni, esetleg tilos bedobni. Vagy hogy a műanyag gyűjtőbe csak pille mehet-e vagy vállalják a mosószeres flakont is.

    Úgyhogy a szelektív hulladékot egyszer úgyis át kell szelektálni a feldolgozás elején. Akkor meg akár vihetik egyben is. A lényeg, hogy az egyéb szeméttől (élelmiszer, fém, fa) külön van válogatva.

    Írországban két kukánk van. General vaste és a Recyclable vaste. A többit majd ők kiválogatják.

    VálaszTörlés
  2. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy ugyanezzel a kukásautóval előtte és utána tucatnyi másik szemetest is kiürítenek, amelyek nem voltak szelektíven válogatva. Azokkal együtt préselik kis kockákká a mocskot, majd minden bizonnyal kivágják a legközelebbi szeméttelepen. Nem lesz itt semmiféle újraválogatás, legalább is itthon nem.
    Persze, láttam már olyat is, hogy valóban szelektíven gyűjtötték be a szemetet ezekről a helyekről. Az lenne a helyes. De ma nem láttam ennek jelét.

    Mellesleg igazad van, tényleg nehéz néha eldönteni, mi hová is való pontosan. A hulladék jelentős része mehetne ide is, oda is, az ember meg előbb-utóbb megunja az egészet, és oda dobja, ahol több a hely. Ebből a szempontból is jobb a módszer, amit nálatok alkalmaznak. Ott nincs vita és agyalás a kategóriákon.

    VálaszTörlés
  3. Értettem elsőre is, csak reménykedtem, hogy nem keverték a háztartási szemetet a szelektívvel. :(

    VálaszTörlés
  4. Annyit megjegyeznék, hohy kívülről nem látszik, de belül van egy elkülönítő henger, amit forgatnak.
    Szóval amikor az üveget pakolják, akkor azt a részt forgatja oda a kezelő, amelyiket éppen ürítik.
    Nálunk is így csinálják.
    Azért ahol van szelektív kuka, ott tényleg szelektíven is válogatják szét(legalábbis eddig ez volt a tapasztalat)

    VálaszTörlés