2011. 03. 26.

167. nap: Átállás

Holnap reggel, hajnali kettőkor átállítjuk az óráinkat háromra. 
Ez az értelmetlen, fölösleges aktus számos célt szolgál, amelyeket mindenkinek igyekeznek a fejébe vésni a különböző híradásokban, netes portálokon, meg mindenhol, ahol csak megszólíthatják a nagyságos népet. Engem viszont csak az érdekel, hogy ez az akklimatizáció ismételten próbára teszi majd egyébként sem kimagasló alvásmennyiségemet. Nincs mit tenni... ahogy öregszik az ember, úgy válik egyre nehezebbé az átállás is. 
A szakértők azt mondják, ezzel a módszerrel évi 6 milliárd forintot lehet megtakarítani. Az annyit jelent, hogy fejenként 600 pénzzel marad több a zsebünkben, éves szinten. Naponta kevesebb, mint 2. 
Nem tudom, ki hogy áll a témához, de nekem ennyit megérne az, hogy ne kelljen az órákkal vacakolni, az átállás nyűgét elviselni, és hogy ne lepjék el az ezzel kapcsolatos hírek az információáradat minden egyes szegmensét.
Ezek szerint mégsem vagyok még elég öreg. Ahhoz biztosan nem, hogy meglássam az értelmet egy nyilvánvaló baromság mögött.

2 megjegyzés:

  1. Egyrészt valóban, ez a dolog, mint megannyi társa nem jó másra, minthogy a média elővegye a tavalyi szalagcímeket és kopipészteljen egyet. Igen, megint órát állítunk, igen, megint tilos petárdázni szilveszterkor, igen, megint tilos a jégre menni a Balatonon, igen, igen, igen.

    Másodszor: a spórolást már évekkel ezelőtt kiszámították, hogy nem éri meg. Mióta a saját szerverparkkal és erőművel rendelkező weboldalak (facebook, wow, google) naponta kismilliárd kilowatt energiát zabálnak, mert mi rajtuk lógunk és mióta nyaranta a kényelem érdekében ennél is többet használunk a légkondicionálókkal, azóta értelmetlen számolni, mennyit takarítunk meg a közvilágításon.

    Ám jöjjön az informatikus megjegyzése. A telefonok (nem csak az okosak), az operációs rendszerek, tévék, DVD- és egyéb lejátszók, de lassan a mosógépek is automatikusan átállnak az új időszámításra. Ha eltöröljük, akkor nem azzal kell majd bíbelődni, hogy éjfélkor előreállíts, hanem reggel állítgathatod vissza a lakásodban az összes mütyürkét, amely szorgalmasan előreállította magát. És akkor nem beszéltünk a közellátó elektronikáról.

    Jönnek majd a Windows és telefon update-ek, amelyben Magyarország ezenetúl nem állít órát. Én, mint informatikus örülök neki, adjatok csak munktát. :)

    VálaszTörlés
  2. Az ember önző. Az ember mindig magára gondol. Az embernek mindig a saját szempontja az egyetlen releváns. Ezért még akkor is nagy ívben tennék a spórolásos szempontra, ha még az igaz is lenne, pedig rég nem az.
    Az sokkal jobban zavart, hogy az egyébként 4 órás átlag alvásidőmet még tovább gyötörték egy olyan hülyeséggel, aminek immár semmi jelentősége.

    Egyébként jó, hogy említed, direkt figyeltem az új telefonomat, hogy átáll-e magától az új időszámításra. És átállt! Így csak 3 helyen kellett átnyomkodni, áttekerni, átkapcsolni a mutatókat. Nem volt olyan vészes.

    VálaszTörlés