2011. 09. 24.

349. nap: CBA kontra CBA

Nemrégiben nyílt egy új CBA a közelben. Azelőtt egy másik, azóta az országból kivonult bolthálózat üzlete állt ott, annak a helyére fészkelte be most magát néhány év üresjárat után a "hazai élelmiszerlánc" legújabb üdvöskéje. Érdekes módon egy éttermi rész is tartozik hozzá, ahol a szokásos sült-rántott dolgok mellett napi menüt is felszolgálnak a vendégeknek. Az áraik kimondottan barátiak, főként a környéken megszokottakhoz képest, ráadásul maguk az étkek is megfelelnek az elvárásoknak. Vannak továbbá leveseik, desszertjeik, salátáik is, és szerencsére a kajákat elfogyaszthatjuk ott helyben, vagy kérhetjük elvitelre is akár. 
Magáról a boltról sem tudok sok rosszat mondani. Nagyon új, nagyon tiszta, nagyon csillog, és minden polcot roskadásig tömtek árúval. Nem drága, a kínálat megfelelő, és érdekes plusz, hogy olyan édességeket is találni náluk, amit egyébként ritkán látni más üzletekben. Két napja járok oda, és minden alkalommal csokikkal megrakodva tértem haza - hiába tiltakozik ellene minden porcikám, a marketing és a tudatalattit bombázó együttes hatások megteszik a magukét. Ebből is látszik, hogy nem hiába fizetik túl azokat a fránya pszichodokikat és reklámemberkéket, akiket a vásárlók behülyítéséhez használnak. A lényeg, hogy jó a hely, és a dél körüli csúcsidőszakot leszámítva nem elviselhetetlen a tömeg sem. Egy hibája van csupán: hogy egy alig 100 méterre található másik CBA üzlet elől fogja elszipkázni a vevőket.
Az a másik, a "régi" CBA már hosszú évek óta működik, változó színvonal és árak mellett. Nem tartozik hozzá kajálda, folyton kifogynak mindenből, és az általam látottak alapján nem örülnének túlzottan, ha az ÁNTSZ bekopogna hozzájuk azzal, hogy most aztán kártevő rovarok után akarnak kutakodni náluk. Nem túl régen még az is állandó probléma volt, hogy lejárt szavatosságú cuccokat tettek ki a polcokra. Egyszóval nem épp a tökély, de mióta nincs az a bizonyos, az országból kivonult másik üzletlánc két saroknyira, lényegében konkurencia nélkül tudtak tevékenykedni (és ámokot futni, a 175 forintos Szentkirályi ásványvíz árakkal, meg egyebekkel). Mocskosul drága ott minden, de megtehették, hisz az éjjelnappali boltok nem igazán versenyképesek, a jónép pedig jó dolgában túl lusta ahhoz, hogy megmozduljon. 
Mondanám, hogy nesze nekik, vége a monopolhelyzetüknek, de nem biztos, hogy ebben a szövegkörnyezetben ez a megállapítás helyénvaló lenne. Hiszen az új bolt is CBA, meg ez is, tehát duplán bebiztosították magukat a szomszédságban. A kettő között húzódó ég és föld különbség azonban nem sok jóval kecsegtet a réginek, de ez már legyen az ő bajuk. Csak azt nem értem, hogy a döntéshozók elé egy új üzlet megnyitása előtt nem tesznek ki valami zónatérképet, vonzáskörzetet, akármit, amin látják, hogy valami baj csúszott a lefedettségükbe? Igaz, technikailag a két bolt a város két különböző kerületében található, de nekem ez akkor is furcsa. 
Annyi baj legyen, legalább a vevők jól járnak egy kicsit. Olcsóbb, kellemesebb hely ez az új, ahol kevésbé akarják lehúzni az embereket kapzsi boltvezetők. Vagy legalább jobban álcázzák mindezt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése