2011. 09. 25.

350. nap: BB VI.

A Budapesti Barangolások legújabb fejezete ezúttal a Budai Várba kalauzol el bennünket. Az utóbbi néhány hétben többször is megfordultam ott, de minden alkalommal valamilyen kiállítás, fesztivál ürügyén. Végtelen embermassza, tolongás, bódék, és fellángoló tömegiszony jellemezte ezeket a bulikat, ezért úgy döntöttem, ma reggel kilátogatok egymagam, hogy békében és nyugiban tudjak körülnézni. 
Emberek voltak szép számmal, nem tagadom, de most különösebben nem zavartak. Középkorú, illetve annál idősebb turisták lézengtek bambán fotózva, én pedig elgondolkoztam sok mindenen. Például azon, hogy miért nem jönnek ide fiatalok, legfeljebb csak a fesztiválidény alatt? Annyira unalmas, üres, érdektelen és szürke lenne a főváros, hogy csak át- és körutazók fordulnak meg errefelé egy-egy napra, legföljebb egy hétvégére? Nincs tengerpartunk, ahol heteket el lehet lébecolni, az oké, de attól még jöhetne ide pénzt költeni a fiatalabb generáció is. 
Legutóbb az Eurosport egyik reklámblokkjában csodálkoztam rá az országimázsos-látogatócsalogató kisfilmünkre, ahol azzal próbáltak hatni a világot bejárni kívánó potenciális turistákra, hogy Budapest a "Spa capital of Europe". Most ez itt mi akar lenni?! Ezek szerint ide csak a fürdők miatt lehet és érdemes utazni? Aki reumával, ízületi panasszal, derékfájással bajlódik, az jöjjön nyugodtan Magyarországra, mert számára tartogatunk valami frenetikusat? Lehet, csak engem bosszant fel, hogy a PR istencsászárok szerint a nyugdíjasokat leszámítva érdektelenek vagyunk a világ számára?
Ha esetleg próbálnánk tenni valamit az ellen, hogy ne fulladjunk bele a szemétbe és mocsokba, ha nem hagynánk, hogy elrohadjon és összedőljön minden érték körülöttünk, és ha kevésbé erőltetnénk ezt a "bocs, hogy élek" attitűdöt, talán lenne valami keresnivalónk a mai piacokon is. Az azért jó hír, hogy legalább a vár és környéke szépen rendben van tartva. Ennek bizonyítására jöjjenek a képek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése