2011. 02. 16.

129. nap: Árulkodó függönyök

Már napok óta úgy érzem, valamiért rettentő hideg van a lakásban. Ennek viszont ellentmondani látszott az előszobai hőmérőm, amely stabilan 21-22 fokokat mutat, napszaktól és időjárási körülményektől függetlenül. Azért annak csak elégnek kéne lennie ahhoz, hogy ne kelljen pulóverben és kardigánban ücsörögnöm a monitor előtt, és ne gondolkodjam azon, hogy egy-egy film megnézésének jobb lenne kesztyűben nekivágni. Az éjszakák sem épp kellemesek. Nyakig begubózva, mozdulatlanul kell nyugovóra térnem, attól való félelmemben, hogy ha csupán egy kicsit odébb hemperedem a takaró alatt, a hideg lepedőtől belém fagy a vér. 
A probléma egyre inkább zavaróvá vált, ám nagy szerencsémre véletlenül rátaláltam minden baj gyökerére: az ablakok szigetelése egy nagy rakás semmi! Véletlen, ártalmatlan észrevétel volt kezdetben; apró, alig észlelhető mozgás a szemem sarkában, aminek, egyébként nem nagyon szokott jelentőséget tulajdonítani az ember. De most valamiért mégis szöget ütött a fejemben a dolog, és alaposabban szemügyre vettem, mi az ábra. És kiderült, hogy a függöny rezeg, susog, zizeg monoton, hipnotikus mozgással, amiből azonnal megszületett a válasz minden gond eredetére. 
Kellemetlen, de igaz: a szél, a hideg, a huzat úgy süvít be a kéglibe, mintha tárva nyitva állna minden nyílászáróm. Pedig mindezidáig úgy hittem, a két réteg ablak elég kell legyen az elviselhető mennyiségű szigeteléshez. 
De tévedtem, úgyhogy holnap neki is állok kiküszöbölni a hibát. Arra jelenleg nincs keretem, hogy a lakás valamennyi gyenge láncszemét kicseréltessem, de erre remélhetőleg nem is lesz szükség. Terveim szerint vaskos, széles szivacsot fektetek majd a külső és a belső ablakréteg közé, ami talán elégségesnek bizonyul addig, amíg beköszönt az átkos tavasz és a förtelmes kánikula. Ha nem, akkor még megtoldom majd pár réteg törülközővel is. 
És ha még mindig nem leszek elégedett a végeredménnyel, jön a kedvenc megoldásom: hogy magasról teszek az egészre! Hiszen minek itt vesződni szivaccsal, törülközővel, meg egyébbel, amikor van nekem jó meleg kardigánom, a kesztyű meg egyébként is a kedvenc ruhadarabom?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése