2010. 12. 03.

54. nap: Valótlan Világ

Valami nagy gáz lehet a nemrégiben indult RTL-es reality háza táján. Nem elég, hogy a nézettség messze nem hozza azt a szintet, amit a csatorna fejesei elvárnának, s ezért gyakorlatilag óráról órára változik, alakul,  tolódik az összes műsoruk az esti sávban. Nem elég, hogy folyamatosan derülnek ki a turpisságok a házba beköltöző, állítólagos hétköznapi átlagember, azaz "nem celeb" játékosokról. Nem elég, hogy a kezdeti ígéretek, miszerint a műsort az abszurd humor erőteljes vonalára felfűzve kívánják végigvinni, már az első néhány napon tovatűntek, s a készítők visszatértek az abszolút alapokhoz (mind műsorstruktúra, mind színvonal tekintetében). Erre most még az online közvetítés is buktatók elé néz!
Mert az addig majdnem rendben van, hogy nem kívánnak elesni a zsíros bevételtől, ezért mindenféle kamuszöveggel rakosgatják a műsoraikat ide-oda. Emlékezhetünk, mekkora felháborodást váltott ki az RTL néhány prominens vezetőjéből az a TV2-es indoklás, miszerint a Megasztárt csupán a nézői igények miatt vitték előbbre egy nappal. Mindenki tudta, hogy ez csupán néphülyítés, és amennyiben az X-Faktor nem mosta volna le a képernyőről a Megát, úgy senkiben fel sem merült volna, hogy az adott műsort elmozdítsák onnan, ahol volt. Erre most az RTL kezdett félrebeszélni, és minden létező mesét összehordanak, hogy miért nem akkor kezdődik a valóságsó, mint azt előzetesen meghirdették. 
Azt is el lehet fogadtatni az egyébként sem túl penge nézővel, miért kicsi-celebekkel töltik fel a házat  ismeretlenek, vagy nagyobb-celebek helyett. Jó dolog a tévés múlt, meggyőzőbben tudnak pózolni a kameráknak, hitelesebben alakítják a szerepük szerint leosztott karaktereket, meg ugyebár hamarabb megkedveltetik magukat igényes rajongóikkal. Ha röviden összesítjük, kik is tetszelegnek most átlagember álruhában, azt látjuk, hogy van itt volt műsorvezető, két korábbi reality résztvevője, egy nagyobb-celeb kicsi-celeb kamuszeretője, s a villa még messze nincs teljesen feltöltve, így kiderülhetnek még további érdekességek a lakókról. Persze a bulvársajtó sem olyan elánnal veti bele magát a kutakodásba, amikor az egyik fő kenyéradójuk posványos állóvizét kell megzavarni, ezért nem is biztos, hogy minden részlet napvilágra kerül majd.
Az is mind szép és jó, hogy viccesnek lenni hónapokon át nem könnyű, viszont egy segg vagy egy csöcs kivillanása nem kerül túl nagy erőfeszítésbe, ezért visszatérnek a klasszikus igénytelenség mocsarába. Ötlet nincs, a poénok elmaradnak, szórakoztatási ráta nulla, azaz jöhet a régi recept! Minek vesződni azzal, ami nem megy? Különben sincs rá igény, érteni sem nagyon érti a többség, dobjuk hát gyorsan szemétbe a humort, és villantsunk csajokat! Mert manapság annyira nehéz igény szerinti pornóhoz jutni, evidens, hogy az RTL (még csak) kicsi-celebjeire kíváncsi lesz az Internetező közönség!
Mondom, ezek még a nézők számára elfogadható apróságok csupán. De az tényleg kiverte a biztosítékot, hogy a közönségnek be kell érnie mindössze egy esti, rövidke összefoglalóval, miközben online közvetítésről nem is álmodhatnak! A gondolkodó, okos VV néző pedig kapcsol, a logikai fogaskerekek csikorogva a helyükre kerülnek, s megszületik a zseniális gondolat: biztosan az egész csak megjátszás! Nem is költözött be senki, scriptelve van minden, és a gonosz RTL csak az SMS-ekből befolyó összegre hajt! 
Gratulálok, kedves néző, Ön valóban méltó a műsor megtekintésére. Ugyanakkor valami tényleg szöget üthetett az RTL fejesek kobakjában. Elvégre milyen beköltözős műsor az, amelyet nem lehet Interneten követni? Mégiscsak 2010-et írunk, vagy mifene, elég meglepő hát, hogy a csatorna nem számított rá, hogy lelkes nézői kíváncsiak lesznek arra, hogyan válnak a kicsi-celebekből nagyobb-celebek. Az Internet már nem luxus, a sávszélességgel sem lehet probléma, logikus lenne tehát a 24 órás közvetítés.
Meglehet, attól tartottak, ha majd egész nap nézheti az igényes VV rajongó a lakók életét, az negatívan hat majd az összefoglalók nézettségére. Esetleg anyagi megterhelést jelentett volna egy komolyabb szerverpark felállítása, amely ki tudná szolgálni a felmerülő igényeket. Netalán tényleg annyira gáz van arrafelé, hogy ez  a lehetőség senkinek nem jutott korábban eszébe. 
De a jó RTL hallgat a nézői igényekre, ezért bejelentették: mától indul az online adás, először kísérleti jelleggel, majd jöhet a teljes gáz! Mármint "teljes gáz, RTL módra", ami annyit tesz, hogy éjfél és délelőtt 10 óra között teszik lehetővé a kukucskálást. Tehát aki kíváncsi, mi történik pontosan a kicsi-celebekkel, reggelente megnézheti. Már csak az a kérdés: az igényes nézőnek mikor csikordulnak újabbat a fejében a fogaskerekek, és döbben rá, hogy kedvenceik ebben az időszakaszban, az előző esti dínom-dánom után segg részegen, félholtan alszanak a takaró alatt. De ha minden jól megy, és a csatornának szerencséje lesz, ez már nem fog feltűnni senkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése