2010. 12. 30.

81. nap: Leárazások

Mindenki tisztában van vele, hogy a boltok legalább akkora forgalmat könyvelhetnek el a karácsonyi ünnepek után, mint az azt megelőző bevásárlódömping alatt. Ennek pedig a különböző leértékelések az okai. Azt hiszem, nem lövök túlzottan mellé, ha feltételezem: sokan eleve úgy bonyolítják le az ajándékozás sokszor hálátlan és energiaigényes tevékenységét, hogy karácsonyra vesznek a szeretteiknek valami apróságot, és a nagyobb dolgokkal várnak az újévi leárazásokig. 
A dolgok ilyen jellegű intézése nem túl elegáns, viszont roppant kifizetődő. Ráadásul erre még a nagyobb üzletláncok rá is teszek egy lapáttal, előre tudatják leendő ügyfeleikkel, hogy ne aggódjanak, amennyiben a karácsonyi tumultusban inkább elkerülték az ő portékáikat, hiszen nincs veszve semmi, várják vissza őket sok szeretettel pár nappal később. 
Persze meg lehet érteni a boltokat is. Az ünnepekre alaposan feltöltötték a készleteket, bízva a forgalom fellendülésében és a zsebük dagadásában, ám az élet nem áll meg karácsony  után sem, a raktárak befogadóképessége véges, így lehetőség szerint túl kell adni mindenen, hogy helyet biztosítsanak majd az újdonságoknak. Az árrés így is tetemes, a hasznot bezsebelik, és még a drága vevő is úgy érezheti, okos döntést hozott, és jól járt. Ez, persze, aligha van így, ám az tény, hogy ezekben a napokban is rengeteg új tévé, házimozi, telefon, és még kismillió egyéb fogyasztási cikk talál gazdára.
Ez a fajta leárazás engem soha nem hozott lázba. Viszont számomra sokkal érdekesebb folyamatok zajlanak le az élelmiszerboltokban, ahol most hirtelen minden - illetve majdnem minden - szaloncukor féláron kapható. Sajnos marcipánosat nem találtam sehol - azok vagy elfogytak, vagy ugyanúgy normál áron kaphatók, esetleg félretették őket jövő karácsonyra. Mindazonáltal lehetőségem adódott kipróbálni egy-egy zacskó kókuszosat és vajkaramellásat, mindkettőt a Bonbonetti termékcsoportból. A teszt pedig sikeresen lezárult, mindkettőt fogyasztásra alkalmasnak találtam, bár megjegyezném, szükségesnek érzek néhány újabb íztesztet sürgősen elvégezni, csupán a csomagok tartalmának állandó kontroll alatt tartása végett. Hozzáteszem: kizárólag, egyedül azért, hogy ezeket aztán teljes szívvel, lelkiismereti gubancok nélkül tudjam ajánlani mindenkinek. 
Mindig, mindent, önzetlenül, a kedves olvasókét, ugyebár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése